Agresszióriadó!

 

A mai cikkem arról szól, hogy a médiában megjelenő agresszió elterjedésével, miként változnak meg az emberek viselkedési normái, és mit tehetünk e változások megelőzése érdekében.

Önök is látják, hogy a televízió és a mozi rengeteg olyan játékfilmet mutat be, amelyek a negatív emberi oldalt jelenítik meg pozitív értékként. Erre még ráerősít a televízióban-sorozatban megjelenő unos-untalan „valóságsokk” is. Ezek a jelenségek sajnos egyre inkább abba az irányba terelik a mai fiatalokat, hogy az agresszió felülírja a morális értékeket, azaz mindig a győztes írja a történelmet. Ne értékeljük alul a TV, a filmek és a videojátékok gyerekekre való hatását!

Mint mindenki, gondolom Önök is közlelkednek gyalogosan, kerékpárral és járművel. Egyszerűen az emberek olyan szintű türelmetlenséggel vesznek részt a közlekedésben, ami amellett, hogy a balesetveszélyt is magában hordozza, egyéb más bűncselekmények is kialakulását is elősegítheti. Lassítsunk az életvitelünkben. Jellemző a közlekedési morálra, hogy egyszerű összeszólalkozásból elfordulhatnak könnyebb és súlyosabb sérüléseket okozó bántalmazások.

A mozifilmek hősszerepei nyomán a fiatalok nincsenek tisztában az emberi test sérülékenységével, ezért történik meg az, hogy a szórakozóhelyeken igen komoly sérülések történhetnek, hiszen egy-egy ütés komoly károkat okoz az emberi testben. Többször előfordult már, és gondolom önök is hallottak már olyan hasonló esetről, amikor az egyik személy bántalmazza a másik felet, aki a testet ért ütés következtében elvesztve egyensúlyát rosszul fog talajt és fejét beütve, jó esetben könnyebben, súlyosabb esetben olyan sérüléseket szenved, aminek következtében akár életét is elveszítheti.

Van egy régi magyar szólás-mondás: „Okos enged, szamár szenved”. Legyünk mi az okosak! Igyekezzünk kezelni a helyzeteket lehetőségünk szerint. Két azonos mentalitású ember esetében elkerülhetetlen a konfliktus, de kicsi odafigyeléssel, ésszel, és önuralommal elkerülhetjük a nagyobb bajt. Tény, hogy a konfliktusból nem kerülhet ki egyik fél sem győztesen, ugyanis amennyiben tettlegességig fajul a dolog (az egyik fél bántalmazza a másikat), és e bántalmazás következtében megsérül, akkor a legjobb esetben is könnyű testi sértés bűncselekmény elkövetését valósítja meg a bántalmazó, amelyet a törvény büntetni rendeli.
A tanulság az, hogy ilyen esetben soha nincs győztes, legyünk emberek, és viselkedjünk is úgy!

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.