Apu, elvették a pénzemet!!

Ma a fiatalkorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények vonatkozásában szeretnék egy-két tanácsot adni.

Mit jelent az, hogy fiatalkorú? Annyit, hogy már betöltötte a 14. évet, de még nem töltötte be a 18. életévét. Gyakori eset, az általános iskolában és középiskolákban, hogy a gyermekek egymástól lopnak, órát, készpénzt, telefont, vagy egyéb hordozható kisméretű műszaki cikkeket.

Hogyan lehet ezt megelőzni?
Először is, meg kell tanítani a gyerekeket arra, hogy vigyázzanak az értékeikre. Amikor – főként testnevelés órán – átöltöznek értékeiket adják át a pedagógusnak, aki el tudja azokat zárni. Készpénz, csak minimális esetben legyen náluk, és csak annyi, ami éppen szükséges. Meg kell tanítani a gyerekeket arra, hogy az iskolában lehetőség szerint ne hivalkodjanak azokkal az új csodacuccokkal, amiket a szülök nekik megvettek. Fontos, hogy a gyerekek, akik egyébként is klikkesednek a suliban, figyeljenek egymásra és értékeikre.

Tudomásul kell venni azt is, hogy 2012. április 15-vel változott a bűncselekmény kritériumául szolgáló értékhatár. Amennyiben az eltulajdonított érték nem haladja meg az 50.000 Ft-t, akkor az szabálysértés és nem bűncselekmény, kivéve ha nem állapítható meg a törvényben rögzített minősítő körülmény.

Mik is azok a minősítő körülmények?

-bűnszövetségben
-dolog elleni erőszakkal
-üzletszerűen
-zsebtolvajlás útján
-hamis vagy lopott kulcs használatával

Ezek azok az esetek, amelyek javarészt előfordulnak az iskolákban, ez köznapi nyelvre lefordítva azt jelenti, hogy amennyiben az eltulajdonított érték eléri az 1 Ft-ot már a felsorolt esetekben is köteles a nyomozóhatóság az eljárást lefolytatni.

Ennél sajnos van sokkal súlyosabb bűncselekményi kategória, ami jellemző még az iskolákban, mégpedig az, amikor kényszerrel, fenyegetéssel, esetleg bántalmazással arra kényszerítik a gyerekek iskolatársukat, hogy átadja értékeit. Ezt a bűncselekményi kategóriát, melyet törvény rablásnak nevez, rendkívül szigorúan rendeli büntetni. Ezt a bűncselekményt nagy általánosságban minimum két főből álló társaságok követik el, és szó szerint terrorizálják gyerektársaikat. Előfordult már olyan eset is, hogy egy-egy gyerekre állnak rá, és azt napi rendszerességgel fenyegetve, vagy bántalmazva arra kényszerítenek, hogy otthonról családjukat meglopva adjanak át nekik készpénzt, vagy egyéb értéket.

Fontos, hogy a szülők a gyerekekkel napi szintű érdemi kommunikációt folytassanak, figyeljenek a gyerekeikre – még ha kamaszodnak is. Gyakran szégyelli a gyerek, hogy vele ilyesmi történt, vagy rosszabb esetben fél szólni bárkinek is. Meg kell tanítani a gyereket arra, hogy merjen segítséget kérni. Fontos az is, hogy lehetőség szerint a gyermek sportoljon ugyanis sokkal kisebb a veszélye annak, hogy egy sportoló gyerekkel szemben iskolatársuk fellép, illetőleg maga a sport is egy tartást ad.

Továbbra is köszönöm figyelmüket és várom hozzászólásaikat, észrevételeiket.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.