Az információ pénz, idő, energia

Mai cikkem az üzleti életben rejlő veszélyekről és ezen veszélyhelyzetek minimalizálásáról szól.

Magyarországon az elmúlt 20 év alatt folyamatosan romlott az elszámolási morál. Jellemzően nem a hosszú távú gazdálkodásra terveznek cégek és a magánszemélyek, hanem csak rövidtávban gondolkodnak. Láthatjuk, hogy rengeteg fiktív cég jelent meg, melyeket egy-egy nagyobb összegű csalás bűncselekmény elkövetésére hoztak létre. Gyakori jelenség az is, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeknek sem a cégek, sem magánszemélyek nem tesznek eleget. Igazán ez ellen a hatóságok sem tudnak fellépni megfelelő szigorral még ha a törvény lehetőséget is biztosít rá a csalás vagy csőd bűntette bűncselekmény jogintézménye által.

Rávilágítok, hogy miért nem lehet visszaszerezni az elvesztett forintokat. A törvénytelenül megszerzett vagyont pillanatok alatt kimentik a direkt erre a célra lérehozott cégekből, így hiába folytatja le a nyomozóhatóság eredményesen az eljárást, az így szerzett vagyonnak bottal ütheti a nyomát.

Hogyan lehet ezt megelőzni?
Aki ma Magyarországon szerződést köt, alapvető, hogy tisztában legyen a szerződő fél személyével, vagy a szerződő cég és az abban lévő tagok személyével, gazdasági helyzetével, fizetőképességével, megbízhatóságával.

Több ügyfelem fordult már hozzám azzal, hogy a cégének, vállalkozásának ügyfélkörét úgymond lenyúlta volt alkalmazottja, vagy a konkurens cég megkörnyékezve az alkalmazottat jobb feltételek kecsegtetésével, bizalmas információk birtokába jutott. Lényeges megjegyezni, hogy sokkal kevesebb energia megelőzni az eseményeket, mint utólag a problémát kezelni. Jelen esetben is létfontosságú, hogy a cégtulajdonos tisztában legyen az alkalmazottai körülményeivel, ismerje őket, ugyanis a vállalkozási szférában már szinte minden bizalmi állás. Tehát itt is a megelőzésre kell fektetni a hangsúlyt.

Manapság a ’kevés jó’ munkalehetőség világában sokszor előforduló jelenség az is, hogy olyan munkavállaló jelentkezik adott feladatkör ellátására, aki valótlan okiratokkal igazolja a képesítését. Ez önmagában egy időzített bomba. Nem győzöm hangsúlyozni azt, ha nincs kellőképpen leinformálva az alkalmazott, a fent említettek hatványozottabban előfordulhatnak.

Az utólagos probléma kezelése, már sokkal komolyabb, anyagi erőfeszítést energiát és időt igényel. Tehát igaz a mondás, amely szerint az információ idő, pénz, energia egyszóval hatalom.

Köszönöm figyelmüket, továbbra is várom kérdéseiket és hozzászólásaikat!

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.