Bosszantó apróságok

Ügyfeleimet és ismerőseimet is gyakorta hallottam bosszankodni azon, hogy ellopták a  táskájukat benne tárcájukkal,  okiratokkal és kisebb összegű készpénzzel. Nem is a lopás az, ami igazán felbosszantja az embereket, hanem a saját figyelmetlenségük, illetve az, ami ennek következménye, az utánajárás, az okiratok pótlása, és ez rengeteg időt és energiát emészt fel. 

Miről is beszélek?

Magyarországon a jelenleg érvényben lévő adatvédelmi jogszabályok miatt, sajnos sok-sok személyes adatot tartalmazó kártyát, okiratot kell naponta hordaniuk   az embereknek magukkal. Egy-egy tárcában jobb esetben is legalább öt személyes adatot tartalmazó kártya van, és még nem beszéltem a bankkártyákról és egyéb kedvezményre jogosító utalványokról.

Amikor ezeket az okiratokat az elkövető a készpénzzel együtt megszerzi, szerencsés esetben eldobja. Emiatt tegyék meg, hogy a lopás helyszíne körüli területet gondosan vizsgálják át, főleg bokrokat, szemeteskukákat. Lehet, hogy meglesz az okirat. Rendőri pályám során viszont sokszor tapasztaltam, hogy bizony ezeket az eredeti okiratokat az elkövető fel is használja, esetenként akár banki tranzakciókhoz is. Gyakori hiba, főleg idősebb és nagyon fiatal embereknél az, hogy a tárcában a bankkártya mellett még az ahhoz  tartozó pin kód adatait is – nagyon helytelenül – ott tárolják. Ez megint csak kánaán az elkövetőnek, mert így ismételten gyorsan és kockázat nélkül készpénzhez juthat.

Ezek a cselekmények valójában nem helyszínhez kötöttek, azaz bárhol bármikor megtörténhetnek. A bűncselekmény elkövetési ideje pár másodperc. Leginkább előfordulhatnak ezek a cselekmények: iskolában, piacon, étteremben, öltözőben, nyilvános mosdóban, tömegközlekedési eszközön, utcán, strandon, uszodában, sporteseményen, vagy akár kulturális rendezvényen, tehát gyakorlatilag bárhol, ahol a figyelmünk koncentráltan egy történésre korlátozódik.

Hogyan előzzék meg?

Odafigyeléssel, kellő óvatossággal és egy kicsi bizalmatlansággal.

Szeretnék Önöknek egy-két praktikus tanácsot is adni:

  • Nadrág   farzsebébe ne rakjanak értéket!
  • Táska mindig legyen becipzározva (lehetőség szerint  a vállra ne úgy vegyék fel, hogy a táska szája a hátuk felé néz)!
  • Amikor étteremben/ szórakozóhelyen vannak, mindig vigyék magukkal értékeiket, még akkor is, ha a mosdóba mennek!
  • Öltözőben ne hagyják értékeiket, azok felügyeletével bízzanak meg valakit!
  • Strandon, uszodában  használják a széfet!
  • Piaci bevásárlókosár tetejére ne rakják a pénztárcájukat, áruházi bevásárlókocsiba a kabátjukat (ez gyakori hiba idősebb  embereknél)!
  • Amennyiben megtörtént a baj, tegyenek minél hamarabb feljelentést a rendőrségen, intézkedjenek az okiratok, bankkártyák letiltásáról.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, várom továbbra is kérdéseiket, észrevételeiket.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.