Házam a váram?

Bűnügyi tapasztalataim során a vagyon elleni bűncselekmények között a betöréses lopás az, amit a család nehezen tud feldolgozni! Idegen a lakásban! Gyakran ekkor szembesülünk vele, hogy intimitásunk és a házam a váram mítosz összeomlik.

Hogyan  védekezzünk  ez ellen? Az általános vélekedés, hogy egy zár nem zár. Azaz otthonunk ajtaját minimum két zárral szereltessük. A zárszerkezetek egyike legalább  hevederzár legyen, ha lehet kettőnél több ponton záródó. Mindez mit sem ér, ha a lakáskulcsunkat bárkinek átadjuk. Éppen ilyen jellegű betöréses lopás bűncselekmény vonatkozásában folytatok jelenleg is nyomozást.  Előfordulhat olyan esemény, amikor az elkövető a táskát tulajdonítja el, és abban benne vannak az igazolványok, továbbá a lakáskulcs is. Itt szeretném felhívni a figyelmet egy szinte 10 emberből 10 által elrontott általános reakcióra. Gyakori hiba, hogy ezután először a rendőrségen tesz feljelentést a sértett ezáltal időt hagyva az elkövetőnek,  aki az igazolványok adatai alapján a megszerzett lakáskulccsal a lakásba be  is tud jutni.

Mi a megoldás? Azonnal intézkedjünk arról, hogy valaki otthon tartózkodjon, ezután tegyünk feljelentést. További feladat a komplett zárszerkezetek cseréje. Tévhit, hogy családi házak esetében a kutya elégséges lehet a védelemre. Sajnos több tapasztalat is van arra, hogy a kutyákat az elkövetők mérgezett étellel beetetik. Mindenféleképpen hasznos lehet riasztóberendezések alkalmazása, és akár a távőrszolgálati szolgáltatásba való csatlakozás.

Fontos azonban megjegyezni, hogy tökéletes biztonság nincs. Minden általunk megtett védelem csak megnehezíti a cselekmény végrehajtását. Bármilyen releváns eszközzel a célunk az, hogy az elkövetőnek minél nehezebb és minél  több időbe kerüljön a lakásba való bejutás, amely sikeres esetben a bűnöző lebukásához vagy bűncselekmény elkövetésétől való eltántorításához vezet.

Köszönöm a figyelmüket! Következő alkalommal a gépkocsi lopás bűncselekmény megelőzésével kapcsolatosan szeretnék tanácsot adni.  Addig is várom kérdéseiket, észrevételeiket.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.