Mi az a “cucc”?

 

Ez a témakör igen terjedelmes, ezért csak egy rövid ismertetőt tárok Önök elé.

A XX. és XXI. század mételye a kábítószer. A mai a gyorsuló világunkban már hétköznapivá vált a kábítószer fogyasztása. Egyesek szórakozásból, mások stresszcsökkentés miatt, megint mások teljesítményfokozás céljából használják. Úgy fogalmazok, hogy aki használja, az meg tudja magyarázni, hogy miért is nagyon fontos neki. Ennek visszaszorítása horribilis anyagi forrásokkal és komoly társadalmi összefogással lehetséges. Sajnos Magyarországon mindkettőből híján vagyunk. Ez pedig azt hozza maga után, hogy a kábítószer használata úgy terjed, mint a középkorban a pestis. Nem árulok el vele titkot, hiszen szinte már köztudott, hogy a kábítószerek nemcsak az egyetemeken, főiskolákon és diszkókban vannak jelen, hanem már a középiskolák és munkahelyek is be vannak hálózva.

Természetesen a kábítószer hatású anyagok több évezrede vannak az emberiség használatában, sokszor spirituális élmények létrehozására alkalmazták – főként sámánok és varázslók, de a gyógyításban is mind a mai napig nagy szerepük van.

Kábítószerek fajtái:

Kender ( Canabis)
marihuána, hasis, általánosságban fűnek neveznek
A kender több részét is hasznosítják:
– „ ganzsa” a növény virágzó ágvégei
– „ bhang” a növény szára
-„ csarasz” a növény gyantája, általában préselt kocka vagy lap, színe barna
Főként cigarettában kerül forgalomba.

Gombák, kaktuszok
A gombák és kaktuszok egy része tartalmaz a hallucinogén anyagot. Magyarországon a légyölő galóca és a csattanó maszlag az a növény, melyek bódítóhatást okoznak.

Kokain
A kokain a Dél-Amerikában őshonos kokacserje levele. A drogok közül a legerősebb pszichikai függőség okozója a kokain.

Ópiátok
ópium, morfium, heroin és codein
Az ópium a máknövény tejnedve, amelyet az éretlen mákfejek bemetszésével nyernek. A fehér színű, folyékony tejnedv a levegő hatására megbarnul. Máknövényből készül a morfium, a kodein és a heroin. A máknövényből nyert opiát másik formája a “metszett”, amit az éretlen mák metszésével nyernek ki, majd a kifolyó máktejet kiégetik, és szájon át vagy vénásan alkalmazzák.
A heroint gyakran többször is hígítják. Ezért a heroinnak sokszor magasabb a szőlőcukor, kinin, tejcukor vagy Nesquick-kakaó tartalma. Leginkább intravénásan használják.

LSD
(STP, DMT)
Az anyarozs egyik alkaloidja az LSD. Árulják tabletta és zselé formájában, valamint bélyeg formájában is

Ecstasy
A kereskedelemben dombornyomással készített “ábrás” tablettaként, kapszulában vagy poralakban lehet hozzájutni. Többnyire szájon keresztül alkalmazzák.

Speed
(amfetamin, metamfetamin)
A diszkó- és party-drognak is hívják, főként tabletta formájában kerül forgalomba.

Oldószerek
Az oldószer, ragasztó, hígító belélegzése azonnali bódult állapotot hoz létre. Ezek lehetnek benzinek, gázok, lakkok, ragasztók, festékek, hígítók. Ezek használatának jeleit sajnos nyíltan láthatjuk nap mint nap Kecskemét utcáin.

Ezzel az összeállítással az volt a célom, hogy ezáltal remélhetőleg könnyebben felismerik az Önök környezetében megbújó droghasználatot. Amennyiben felkeltetem a figyelmüket ezen anyagok veszélyeire, akkor Önök is további információkat ismerhetnek meg és segítséget is kérhetnek a www.drog-stop.hu oldalon, illetve az illetékes rendőrkapitányságokon. A rendőrkapitányságok, így a Kecskeméti Rendőrkapitányság is rendelkezik egy drogprevenciós preparált mintatárral, amit meg lehet tekinteni.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.