Miért szöktél el?

Mai cikkemben a gyerekkori, kamaszkori szökésekre kerül reflektorfény. Azt szeretném kifejteni Önöknek, hogy mire kell odafigyelni, illetve melyek azok a szükséges feladatok, amiket haladéktalanul meg kell tenniük a gyermekük megtalálása érdekében, amennyiben elszökött otthonról vagy az iskolából.

Magyarországon évente mintegy tízezer esetben jelentenek be gyerekeltűnést a rendőrségen. Közel egy százalékuk soha nem kerül elő. Ez igen komoly téma, és nyilván az Önök ismeretségi körében is van olyan család, ahol ez valósággá vált.

Tudnivaló, hogy az iskolákban a követelmények emelkedtek, és van, hogy a szülő nem veszi észre, a gyereke erőn felül kell, hogy teljesítsen az iskolában ahhoz, hogy megfeleljen a szülői/tanári/közösségi elvárásoknak. Előfordul az is, hogy a szülők a gyerekükben önmagukat akarják megvalósítani. Ez nagyon nagy teher, amit nem mindegyik gyerek tud feldolgozni és helyén kezelni. Minden évben az ilyen típusú gyerek retteg a bizonyítványosztástól, az eredménytelenségtől, aminek következménye lehet az állandósult rosszullét, betegségek és többek közt a szökés is.

Ugyancsak szökést eredményezhet az is, hogy az iskolában a gyerek a gyerektársai terrorja elöl menekül. Ilyen esetekről sajnos hallhatnak a médiában nap, mint nap.

A legsúlyosabb eset, amikor a családi háttér nem biztonságos, azaz házastársak között jelen van a bántalmazás, illetőleg súlyosabb esetben a gyermek bántalmazása.

Nagyon helyesnek tartom azt, ha a szülő kapcsolatot tart a pedagógusokkal, ismeri a gyerek barátait, és kamaszodás ellenére is próbál belsőséges, szeretetteljes kapcsolatot teremteni a gyerekkel. Sok esetben egy úgymond baráti, lelki társi beszélgetéssel feloldhatjuk a gyerekünkben lévő aggodalmat, frusztrációt, kezdeti depressziót. Gyakran elég, ha elmeséljük, hogy magunk is voltunk fiatalkorunkban hasonló esetben, nehéz volt, de mára már könnyű szívvel tekintünk vissza arra az időszakra, hiszen megoldódott, vége van. Bonyolultabb esetben természetesen szakemberhez kell fordulni.

Amikor maga a szökés megtörténik, sokszor a közvetlen baráti családhoz megy, mégpedig úgy, hogy őt a barát rejti el a barát szülei tudta nélkül. Fontos, hogy a gyerek eltűnése esetén azonnal értesítse az illetékes rendőrkapitányságot, vegye fel a kapcsolatot a kórházakkal, az osztályfőnökkel. Keresse fel személyesen barátait és annak szüleit. Használja a gyerek felkutatására a közösségi oldalakat is. A szökés miatt kialakult trauma végett mindenképpen javaslom pszichológussal/pszichiáterrel/terapeutával való konzultálást, hogy a valós ok feltáruljon a család előtt. Amennyiben a probléma feltárásra került, úgy a helyzetnek megfelelően szükséges iskolát váltani, vagy a családi körülményeken változtatni.

Köszönöm a figyelmet és továbbra is várom a kérdéseket, észrevételeket.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.