Ne segítsünk az elkövetőknek!

Olvastam az aktuális rendőrségi híreket, amelyek alapján nyilvánvaló, hogy a vagyon elleni bűncselekmények elkövetése nagyon jellemző Cegléd város és annak körzetében, ezért úgy döntöttem, hogy elsősorban a vagyon elleni bűncselekmények megelőzéséről tájékoztatom Önöket. Alkalmaként egy-egy bűncselekményi kategóriát bemutatva, igyekszem azok megelőzésével kapcsolatosan tanácsot adni.

Első témakör, amit érinteni szeretnék a gépkocsiból lopás – közismertebb nevén gépkocsi feltörés – tekintettel arra, mivel ez a legjellemzőbb bűnelkövetési forma helyi szinten.

Tudta Ön, hogy ennek a cselekménynek az elkövetése 10 másodpercnyi időt vesz igénybe? Bűnügyi nyomozói munkám során sokszor tapasztaltam az ügyfelek, sértettek ilyen megnyilvánulásait: ” Hiszen csak egy percig hagytam nyitva.”, vagy “Csak egy percig voltam távol a gépkocsitól”. Ez az elkövetőnek bőven elég idő arra, hogy a nyitott gépkocsiból kivegye az abban hagyott tárgyakat. Ez az idő elégséges arra is, hogy akár a gépkocsi zárszerkezetének roncsolásával vagy ablakbetöréssel a gépkocsiba bejutva kivegye az ott hagyott tárgyakat.

Mit tehetünk ez ellen? Kicsit több odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt. Miként?

A gépkocsit mindig zárva hagyjuk el. A gépkocsi utasterében ne hagyjunk semmit, bármennyire is értéktelen dologról van szó, ugyanis az elkövető nem tudja hogy ami a gépkocsiban van mekkora értéket képvisel, továbbá nem érdekli, hogy az eltulajdonítani szándékozott vagyontárgyhoz mekkora kár okozásával juthat hozzá.

A gépkocsival lehetőség szerint mindig jól megvilágított közterületen parkoljunk. A következő alkalommal a betöréses lopás megelőzéséről lesz szó. Köszönöm a figyelmüket!

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.