„Piszkos” válások (Minden válás piszkos?!)

Ma egyik igen rafinált eljárásról szeretnék egy pár gondolatot megosztani Önökkel. Magyarországon igen elterjedt, de kevesen tudnak róla, sok becsapott nem is tudja meg soha, hogy vele mi is történt igazából. A történetek jellemzően tükrözik társadalmi és morális válságunk mélységeit is, amivel munkám során nap mint nap találkozom.

Ezekben az esetekben azok családok az érintettek, ahol a házastársak vállalkozók, egyéni vagy társas vállalkozást működtetnek. Arról van szó, hogy a házastársi kapcsolat megromlása és megszüntetése során, egyik vagy másik fél megkísérli a családi vagyont, illetőleg a vállalkozásban lévő eszközöket úgy kimenteni, hogy arról a másik félnek ne legyen tudomása. Ezáltal amikor vagyonközösség megszüntetésére kerül sor, meglepve tapasztalja az érintett házastárs, nemhogy a vagyonon, hanem az adósságokon kell osztozkodniuk.

Sajnos amikorra feleszmél a károsult fél, addigra már a vagyon kimentésre került, esetenként fiktív, de legálisnak tűnő kölcsönszerződésekkel, a cég esetében valótlan, de lepapírozott kintlévőségekkel. Fordult elő praxisomban olyan eset is, amikor a házasfelek egyik tagja a közös vállalkozásban, mint beltag volt jelen, miközben a vállalkozással kapcsolatos ügyleteket valójában a másik fél intézte. Ezáltal hivatalosan vállalkozással kapcsolatos összes felelősség őt terhelte. A károsult házastárs meglepve tapasztalta, hogy a vagyonközösség megszüntetése során az eleddig jól működő vállalkozás egyik napról a másikra csődbe ment, és az ezzel kapcsolatos felelősség is őt terheli.

Szeretném mindenki figyelmét felhívni arra, hogy minden változik: egy kapcsolat, egy házasság – még ha örök életre tervezzük is – bármikor felbomolhat. Egyszerűen, józan ésszel belátható, hogy elengedhetetlen, hogy közös vagyon esetében legyen mindenki tisztában mind a család anyagi helyzetével, mind a közös vállalkozás állapotával.

Gyakori jelenség a struccpolitika, azaz észleli a házastárs, hogy valami nem stimmel, gyanakszik is, de még sem tesz semmit időben, csak már akkor tér észhez, amikor már a sárdobálásra kerül sor, és kihúzták a lába alól a talajt.

A konklúzió most is adott: az utólagos probléma kezelése, a „tűzoltás” vagyis a már kimentett vagyon felkutatása, már sokkal komolyabb anyagi erőfeszítést, energiát és időt igényel.

Köszönöm figyelmüket!

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.