Trükk, trükk Barba trükk!

Emlékeznek még  gyerekkorukból erre a  mesére? Amiről most írok, az sajnos nem ilyen vicces. Ez az, amit az ember csak egyszerűen pofátlansággal tud jellemezni. A legutóbbi időkig ez a fajta bűncselekmény főként az autópályákra volt jellemző.Ezzel kapcsolatosan pár gondolatot osztanék meg Önökkel.

Az elkövetői kör legalább 3 személyből áll és a kiszemelt célpontot képesek követni az autópályákon akár több órán keresztül. Kifigyelik az áldozatukat. Gyakori eset, hogy az autópályán közlekedve villogással, dudálással jelzik az áldozatnak, hogy valami gond van húzódjon le. Ennek sok ember bedől és lehúzódik. Ezután elkezdenek mutogatni esetleg a kerekekre, mintha defektes lenne. Közben a többi személy  lefoglalja az utasokat,  és a kavarodásban sikerül  az elkövetőnek a  gépkocsi  utasteréből a tárcákat értékeket eltulajdonítani. Ugyancsak az autópályán jelenik meg az a fajta trükkös lopás, amikor a pihenőben kiszúrják a  célszemély gépkocsijának kerekét, de nem olyan eszközzel, amely rögtön látványos defektet produkál. Ezáltal az áldozat a gépkocsijával továbbindul, majd az autópályán a defekt nyomán kénytelen megállni. Ekkor  az elkövetők ez előbb írtaknak megfelelően  segítséget színlelve valójában kifosztják az utazót.

Ennek mintájára sajnos megjelent a városokban is a trükkös lopás. Egész más maga az elkövetői kör is, míg az autópályán történő lopásokat főkén balkáni országok állampolgárai követik el, a városi bűncselekmények elkövetői inkább helyi lakosok.

Hogyan is csinálják?

Jellemzően nagy áruházi parkolókban  szemelik ki az áldozatot. Gyakran a gépkocsi hátsó szélvédőjére helyeznek el egy   szóróanyagot. Ezt általában az áldozat csak akkor veszi észre, amikor beszáll a gépkocsijába. Mivel a hátsószélvédőn van elhelyezve zavarja a kilátást, ezért kiszáll a gépkocsiból, gyakran járó motorral és úgy, hogy a gépkocsi ajtók nem kerülnek zárásra. Eközben a készenlétben lévő elkövető beugrik a gépkocsiba, és elhajt vele. Esetenként  nem viszi el a gépkocsit csak az utastérben hagyott értékeket tulajdonítja el, majd elmenekül vele. Itt utalnék a betöréses lopással kapcsolatosan említettekre, hogy amennyiben olyan igazolványt is eltulajdonít az elkövető a lakáskulccsal együtt, amely a lakáscímet is tartalmazza, azonnal intézkedjünk a lakás védelméről.

Mi a megoldás?

Sajnos nem lehet elégszer szajkózni, hogy csak a megfelelő odafigyeléssel, és kellő gondossággal kerülhetjük el, hogy áldozatok legyünk. Tudom nehéz ezt megérteni, hogy pár lépésért is be kell zárni az autót, de el kell, hogy  mondjam rengeteg ilyen esettel találkoztam és találkozom munkám során mind a mai napig.

A trükkös lopások gyakori áldozatai továbbá még az idősek, akiket az elkövető gyakran félre tud vezetni. Ilyen jellegű trükkök, amivel az elkövető bejut a lakásba, gázóra, villanyóra, vízóra leolvasóként mutatja be magát, esetenként  akár népszámlálóként is feltüntetheti önmagát. Minden esetben kérjük, hogy igazolja magát, ugyanis  a ruházat lehet félrevezető.

Köszönöm a figyelmet, várom kérdéseiket és észrevételeiket. Legközelebbi alkalommal  a családon belüli erőszakkal kapcsolatosan igyekszem tanácsot adni.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.