Zsarolnak, mit tegyek?

Ez egy igen komoly, bár már sajnos hétköznapivá vált téma. Ez a bűncselekményi forma rendkívül elharapózódott hazánkban.

Pontosan miről is van szó?

Többször hallottam olyan esetről, amikor az alkalmazott a munkáltatóját a tudomására jutott szabálytalanságokon felbátorodva a hatóság előtti feljelentés lebegtetésével, fenyegetve kényszeríti pénz átadására. A munkáltató – mivel félti a vállalkozását – sok esetben meggondolatlanul eleget is tesz a követelésnek.
Ezt úgy hívják népiesen” többe kerül a hús, mint a leves”.
Előfordulhat olyan eset is, amikor a házasságtörésben résztvevő személyeket zsarolnak meg, akik engednek a zsarolásnak abban a hitben, hogy a családi életet biztonságban tudják tartani.

Ezekben a folyamatokban a problémát csak költségesen halogatjuk, ez csak „látszatbiztonság”. Itt csak veszteni lehet, nyerni nem. Arra kell törekedjen a megzsarolt fél, hogy minél kevesebb veszteséggel – és itt nem a pénzre utalok – kijönni a lehetetlen helyzetből. Nyilván tudni kell, hogy aki enged ennek a bűncselekménynek a továbbiakban is áldozata lehet, és az is lehet, hogy úgymond utazni fognak rá. Amennyiben saját kezébe veszi ennek megtorlását, úgy viszont elkövetheti a megzsarolt az önbíráskodás bűncselekményét, ami szintén egy súlyos bűncselekmény.

Ez egy vékony jég, akár mit tesz a megzsarolt fél, jól nem tud kijönni belőle, ezért nem tudok mást javasolni, mint a hatóságokhoz, jelen esetben a rendőrséghez fordulni.

Hiú ábránd azt hinni, hogy ha a megzsarolt fél fizet, akkor a zsaroló befejezi cselekményét, hiszen ki az, aki az „aranytojást tojó tyúkot nem tojatja”?!

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.